Wedstrijdzwemmen

‘Pff, dom baantjes trekken.’ Een veelgehoorde kreet over wedstrijdzwemmen is deze. Niets is echter minder waar. Ja, natuurlijk worden er banen gezwommen, maar…. een oplettende toeschouwer zal onmiddellijk het verschil zien tussen een wedstrijdzwemmer en een ‘gewone’ zwemmer. Hoe dat komt? Techniek!

Tijdens alle zwemtrainingen is er dan ook voortdurend aandacht voor het aanleren en het verbeteren van de techniek van de wedstrijdslagen (schoolslag, vlinderslag, rugslag en borstcrawl). Naast de techniek van de zwemslagen verdienen de start en het keerpunt de nodige aandacht. Een zwemmer die de start goed beheerst, kan al gelijk een aardige voorsprong opbouwen. Wanneer hij dan ook nog snel en juist het keerpunt kan nemen, benut hij alle mogelijkheden ten volle. Een combinatie van techniek en een goede conditie vormt de basis om tot goede resultaten te komen tijdens wedstrijden.

Onze trainingen zijn op maandagavond en zaterdag tegen het einde van de middag. Om in te kunnen stromen bij de wedstrijdploeg heb je wel een basisniveau nodig. Je kunt met een C-diploma bijna altijd instromen. Wanneer je alleen A en/of B hebt, zullen we tijdens een proeftraining bekijken of je kunt instromen of dat het beter is om nog even op vrijdagavond te oefenen.

De wedstrijdploeg van de AWV is aangesloten bij Watervrienden Nederland (WvNL). Watervrienden Nederland is een sectie binnen de Nederlandse Culturele Sportbond. Via WvNL doen de zwemmers (meestal op zondagen) mee aan landelijke wedstrijden. Ook internationale wedstrijden behoren tot de mogelijkheden. Voorwaarde voor deelname aan wedstrijden is dat de zwemmer beschikt over een startvergunning: veel acht- en negenjarigen zijn bij onze vereniging al in het bezit van zo’n vergunning.

Naast wedstrijden biedt de wedstrijdploeg eenmaal per jaar de mogelijkheid tot het halen van een brevet. Een brevet kan alleen worden gehaald als de zwemmer voldoet aan de gestelde tijdslimieten behorend bij dat brevet. Altijd leuk dus!

Interesse?

Neem contact op met ons, zodat we een afspraak kunnen maken voor een proeftraining. Je kunt drie keer komen proefzwemmen en dat verplicht je tot niets.