CSIT Master Swimming Championships 2011

CSIT Master Swimming Championships 2011 – Bad Radkersburg, Austria. 20-27 august 2011

Zaterdag 20 augustus

Eindelijk is het dan zover om 8.15 moesten wij ons melden in de vertrekhal van Schiphol. Het Master-avontuur stond op het punt te beginnen. 16 van de 32 deelnemers waren klaar om met het vliegtuig naar Oostenrijk af te reizen. De andere helft zouden we ontmoeten in Bad Radkersburg zelf. Ondanks dat we thuis al ingecheckt waren moesten we toch nog in de rij staan wachten om de bagage in te leveren, maar dat konden we aan.

Om 09.15 uur mochten we boarden, waarna om 09.45 uur onze eerste vlucht vertrok. Op naar Frankfurt. Na een korte stop in Frankfurt zaten we om 12.15 uur in het 2e vliegtuig op weg naar Graz. Het leek wel of we wereldreis moesten maken qua aantal vluchten, maar nee het was toch echt naar Oostenrijk.

In Graz aangekomen moesten we nog even wachten op een paar zwemmers van Lithouwen, zij zouden met ons mee in de bus naar Bad Radkerburg gaan.
Het was geen straf om op het vliegveld even te moeten wachten. Het was namelijk heerlijk weer en een lekkere plek om even een drankje met het team te doen.
Na een busreis van ongeveer een uur waren we aangekomen bij het Lehrlinghaus in Bad Radkersburg, onze verblijfplaats voor de gehele week. Het is een groot schoolgebouw waar ze kamers van 3-4 personen hebben. Wij van de Nederlandse ploeg kregen een vleugel op de eerste verdieping. Aan het einde van de middag was de ploeg compleet. 28 topatleten, 4 fanatieke begeleiders en 4 briljant enthausiaste supporters waren klaar voor een mooie week in het zonovergoten Oostenrijk.

Nadat alle kamers verdeeld waren, de spullen uitgepakt, kennismaking en een diner gegeten zijn de jonkies van de groep naar het dorpje gegaan om te bekijken in wat voor een feest oord ze terecht gekomen waren. Helaas, het leek een beetje een uitgestorven boel. Uiteindelijk zijn we bij een kroegje uitgekomen en hebben dat kroegje om gedoopt tot het Holland House deze week. De vrouw van de bar vond het volgens mij erg gezellig en had de tafel waar we aan zaten tot onze stamtafel uitgeroepen.

Zondag 21 augustus

Vandaag hadden we allemaal nog vrij af iedereen mocht doen en laten wat ze wilden. De een heeft fietsen gehuurd en is de omgeving wezen verkennen, de ander heeft dat lopend gedaan. Anita en ik zijn met een groep met de auto naar Graz geweest. Daar hebben we allerlei bezienswaardigheden bekeken en hebben op een lekker terras genoten van het weer, een lekker broodje en apfelstrüdel mit eis. Nadat we ‘s middags weer terug waren zijn we naar het zwembad gegaan. We hadden pasjes waarmee we de gehele week gebruik konden maken van het zwembad, en geen gewoon zwembad, maar een soort van kuuroord. Met thermebaden ed. De thermebaden in combinatie met het beruchte dompelbad werd dé combinatie voor vetverbranden (zoals een aantal heren zich dat hebben wijs gemaakt!) 😉 Wat een straf om hier te zitten.

Maandag 22 augustus

Op maandag moesten we al een beetje aan de bak. In de ochtend hadden we een training, om zo het wedstrijdbad te verkennen. Pff wat een eind is dat toch 50 meter. Op de helft zit je echt te snakken naar een kant waar je even relaxt een keerpunt kan maken, maar helaas je moet nog eens zo ver!

’s Avonds was de officiële opening van het toernooi. Met een soort van parade kwamen alle deelnemers op alfabetische volgorde van het land de binnenplaats van het dorpje binnen. Gebruikelijk is dat de vlag gedragen wordt door de jongste, pff dacht ik dat is mooi dat is Anita, maar goed helaas voor mij mocht ik ook vooraan in de parade, het landenbord moest ook gedragen worden. Daar liepen wij dan naast elkaar voor de rest van het Nederlandse Team. Na een aantal speeches van o.a. de burgemeester (de een was iets beter in speechen dan de ander) was het toernooi dan echt begonnen.

Dinsdag 23 augustus

Vandaag moesten we eraan geloven, nier meer uitslapen, niet meer lekker luieren in de thermebaden, maar vol aan de bak. Om 8.15 uur zijn we gezamenlijk naar het zwembad gelopen om daar een mooi stuk bij het bad, in de schaduw te bemachtigen. Dat kan je wel aan ons overlaten. Binnen enkele minuten had iedereen een bedje in de schaduw en hingen de oranje vlaggetjes al in de bomen, met daarbij natuurlijk de Nederlandse vlag. Iedereen wist waar wij zaten!

Na het inzwemmen begon het programma. En als allereerste van ons mocht Anita zich laten zien op de 200m vlinderdag. Met haar tijd van 3.46.09 heeft ze haar 1e medaille te pakken, een 3e plek. Echt petje af voor de prestatie, wat een eind!

Vervolgens moesten we alle 3 aan de bak in programma nummer 3, de 50m vrije slag. Sandra heeft in een tijd van 35.75 de 3e plek weten te behalen, wat tevens ook een bondsrecord is, helaas voor Anita en mij waren de andere dames een stukje sneller. Anita werd 6e in een tijd van 36.31 en ik werd 5e in een tijd van 34.85.

Anita was alweer klaar voor vandaag, jammer voor haar kwamen de 2 afstanden heel snel achter elkaar. Sandra en ik moesten allebei nogmaals aan de bak, Sandra op de 100m rugcrawl en ik op de 100m schoolslag. In programma 5 was het de beurt aan Sandra. In de 3e serie op baan 3 heeft ze zeer netjes gezwommen. Het 1e Goud was binnen voor Sandra in een tijd van 1.30.98 was ze de concurrenten te snel af, wederom een bondsrecord! In programma 7 moest ik 100m schoolslag zwemmen, nu er al 2 van de Apeldoornse dames een medaille hadden hoopte ik dat ik er ook 1 zou halen. De tijd van 1.39.55 was voldoende om ook een 3e plek te veroveren. Dag 1 zat er voor ons op. Alle drie blij met al 1 medaille. We konden met een gerust hart terug naar Apeldoorn komen!

Na de wedstrijd hadden we ’s middags een excursie naar Riegersburg en Gölles. Allereerst gingen we naar Riegersburg, dit is een vesting in de buurt, waar we met een kabelbaan omhoog gebracht werden zodat we bij de vesting konden komen, helaas konden we niet in de vesting kijken. We zijn lopend weer naar beneden gegaan over een oude handelsweg. Hierna zijn we naar Göttel gereden dit is een familiebedrijf die al 30 jaar azijn en schnaps produceert. Na een azijnproeverij gingen we naar een ander verblijf waar we verschillende schnaps mochten proeven. Nadien had je de mogelijkheid om iets te kopen in hun eigen winkeltje. De azijn die ze daar maken is nu wereldwijd bekend.

Woensdag 24 augustus

Dag 2 begon met de 200m vrije slag voor zowel Anita als Sandra. Sandra mocht als 1e in serie 2. Met een zeer nette tijd van 2.58.14 tikte ze als 2e van haar categorie aan, alweer een bondsrecord! Medaille 2 was een feit! In de serie na Sandra was het de beurt aan Anita. En ook zij heeft een zeer nette tijd gezwommen 2.54.71, helaas niet genoeg om op het podium te staan. In de categorie 25-29 waar Anita en ik in uitkomen zitten 2 Belgische zwemsters die ook zeer snel zijn. Dat werd ons doel, we moeten er voor zorgen dat we die Belgische meiden van het podium stoten!

In programma 11, 50m schoolslag, moest ik aan de bak. 1 baan volop sprinten. Een tijd van 45.03 was voldoende om op de 3e plek te eindigen.

Vervolgens moesten we alle 3 nog 1 en dezelfde afstand afleggen. 200m rugcrawl was in programma 15 aan de beurt. In een buitenbad met de zon vol aan de hemel is dat toch best een enorme uitdaging. Dan is zo’n baan toch best smal kan ik je zeggen. Als 1e waren Anita en Sandra aan de beurt. Beide moesten in serie 2 aan de start staan. Sandra had een tijd van 3.20.89 en werd daarmee 2e, weer een bondsrecord te pakken. Anita had een tijd van 3.24.00 en werd daarmee 3e. Met deze tijd heeft Anita ook een kleine 5 minuten mogen genieten van een bondsrecord. Helaas bleef het voor haar bij die 5 minuten, maar goed toch even een bondsrecord te pakken gehad, klasse ;). In de serie na Anita en Sandra was het mijn beurt. In een tijd van 3.09.41 werd ik 2e en had ik het bondsrecord van Anita alweer afgepakt, sorry ;).

’s Avonds waren alle deelnemers uitgenodigd om op een binnenplaats te komen eten op uitnodiging van de burgemeester. Hierbij kregen we Oostenrijkse specialiteiten, brood met allerlei soorten vleeswaren ed ook voor muziek was gezorgd.

Donderdag 25 augustus

De donderdag begonnen we met een heftig nummer, de 400m vrije slag. Sandra en ik waren onder andere de gelukkige die hem mochten zwemmen.  Sandra is op de 400m 3e geworden met een tijd van 6.31.35, en wederom heeft ze een bondsrecord te pakken. In dezelfde serie als Sandra moest ik ook aan de bak. Met een tijd van 5.58.43 werd ik ook 3e. Na de 400m vrij was het de beurt aan Anita om de 50m vlinderslag te zwemmen. Ze is 5e geworden in een tijd van 40.85. Na de 50 vlinderslag stond ook nog de 200m schoolslag op het programma. Anita en ik moesten tegelijk zwemmen in serie 2. Dit was een hele interessante serie omdat alle 25-29 jarige in deze serie uitkwamen. Aan de inschrijftijden konden we opmaken dat er een Nederlands podium er in zou kunnen zitten. Wel moesten we de Belgen voor blijven. Gebrand als we waren stonden we aan de start! We konden ze pakken en dat was ook onze bedoeling. Samen met Ankie waren Anita en ik er klaar voor. Na 150m zetten we alle gaspedalen open en zijn we als een malle op onze laatste krachten gaan zwemmen. Na de aantik konden we gelijk het resultaat zien! Het was ons gelukt! Een geheel Nederlands podium was een feit! Anita was 3e geworden in een tijd van 3.36.69, Ankie 2e in een tijd van 3.36.25, heel dicht bij elkaar dus en ik was tot mijn lichte verbazing 1e geworden in een tijd van 3.31.90 wat ook een bondsrecord is. Bij de medaille uitreiking waren we dus 3 dubbel zo blij! Wat zag dat er goed uit, zo’n oranje met rood, wit en blauw gehuld podium! Uit volle borst hebben we dan ook het Wilhelmus gezongen!

Aan het einde was wedstrijddag 3 waren de estafettes aan de beurt. Vandaag stond de 4x 50m wisselslag op het programma. Sandra(rc: 41.37), Marjolein(ss: 47.70), Bianca(vl: 38.80) en Karin(bc: 34.06) waren goed genoeg voor de 3e plek in een tijd van 2.41.93. Bijzonder aan deze estafette was wel dat we het eigenlijk met z’n 7en gezwommen hebben, aangezien Marjolein zwanger is en Bianca zwanger is van een tweeling! Sandra noemde ons ook wel: het oude wijf, 2 zwangere en een guppy!

Na de wedstrijd hedden we ’s avonds gezamenlijk met alle deelnemers bij het Lehrlinghaus waar iedereen sliep gegeten, schnitzel mit kartoffelnsalat stond op het menu. Doe daar een handje vol fanfare mensen bij en je hebt een gezellige avond met muziek. Onder het genot van een lekker biertje of rum-sprite hebben we een spelletje kaarten gespeeld, zo kwamen we de avond wel door. Anderen zijn tegen 21 uur naar de ijscozaak gelopen, want tegen sluitingstijd kreeg je extra grote bollen ijs tegen dezelfde prijs! Je bent Nederlander of je bent het niet! 😉

Vrijdag 26 augustus

De laatste dag van de CSIT Master Swimming Championships 2011 is aangebroken. In tegenstelling tot de overige dagen moesten we niet ’s ochtends zwemmen maar laat in de middag, begin van de avond. Echt fijn vonden we dat niet, de hele dag zit je in de hitte te wachten tot je naar het zwembad moet. Iedereen heeft dat op zijn eigen manier ingevuld. Even het dorpje in, even dobberen in het zwembad of een stukje lopen richting Slovenië. Nadat Anita en ik in Slovenië met een groepje rond hebben gehangen zijn we rond het middaguur gaan ontbijten in Bad Radkersburg. Alles rustig aan, zodat we het niet te warm zouden krijgen en we onze krachten zouden sparen voor het laatste deel van de wedstrijd. Om half 5 mochten we inzwemmen. Iedereen was al wel een beetje aan het eind van zijn kunnen. Maar goed die laatste afstanden moesten er toch echt nog even uitgeperst worden.

De 100m vrije slag was het eerste wat we moesten zwemmen. Sandra en ik moesten hier van start gaan. Sandra is met een tijd van 1.20.89 2e geworden binnen haar categorie, met jawel weer een bondsrecord. Ik ben op dit programma helaas buiten de boot gevallen, ik was verre van de snelste, in een tijd van 1.16.77 werd ik 5e. Vervolgens moesten we alle 3 de 50m rugcrawl zwemmen. Het geluk was wel dat we vandaag in de avonduren zwommen, wat ervoor zorgde dat we niet de volle zon in onze gezichten hadden op de 50m rugcrawl. Anita moest het spits afbijten. Met een tijd van 45.06 is ze 5e geworden, een hele mooie tijd voor een niet rugslagzwemster. Sandra en ik moesten naast elkaar. Een mooie strijd is dat wel geworden. Sandra is 1e geworden met een tijd van 40.94 en ik ben 2e geworden in een tijd van 40.24. Sandra zat me duidelijk op de hielen. Individueel gezien waren Sandra en ik klaar, Anita moest de 200m wisselslag nog zwemmen. Ze had haar zinnen gezet op de 2 Belgische con-collega’s. In de race ging ze tot 150m heel mooi mee, helaas hadden beide Belgische meiden nog een reserve vat in hun grote teen verstopt waardoor Anita het net niet kon bij houden. Met een tijd van 3.18.59 werd ze 5e. Als afsluiting van het toernooi stonden er nog een paar estafettes op het programma. 4x 50m vrije slag. Bianca(34.33), Sandra(36.72), Astrid(39.92) en Engelien(37.49) waren goed voor een 2e tijd, 2.28.46! Een zeer mooie prestatie. Ankie(32.76), Anita(35.77), Karin(32.94) en Marjolein(35.81) vormde ook een team, een team vol guppy’s! Wij waren goed voor jawel let op: de 1e plaats!!! In een tijd van 2.17.28 waren we de con-collega’s bijna 3 seconden voor!

Na een gezamenlijke afsluiting met heerlijk eten hebben we nog een afzakkertje gedaan in het Holland House. Eenmaal weer terug in het Lehrlinghaus zijn er nog een aantal potjes kaarten, darten en poolen gespeeld, waarna de laatste avond tevreden afgesloten werd.

Zaterdag 27 augustus

De laatste dag in Oostenrijk is aangebroken. Tot kwart over 11 hadden we eigen tijd. Heerlijk uitslapen was de bedoeling, maar helaas bedacht de organisatie om om 8.00 uur ’s ochtends de tafels en banken in te gaan klappen. Jammer hoor, daar ging onze wel verdiende nachtrust. Anita en ik zijn nogmaals naar Slovenië gelopen om nog wat heerlijke alcoholische versnaperingen te bemachtigen. Om half 12 zijn we met de gehele ploeg naar een restaurant gegaan om daar gezamenlijk af te sluiten. Na de nodige bedankjes en het heerlijke eten gingen de mensen met eigen vervoer naar huis of op doorreis. De overige deelnemers gingen terug om daar te wachten, tot we om 15.00 uur op gehaald zouden worden om weer naar Graz vervoert te worden. Het Nederlandse team was compleet, we moesten alleen wachten op het Israëlische team, zij zouden met ons mee rijden. Om goed 15.00 uur konden we vertrekken. We waren nog geen half uur op het vliegveld toen het met bakken uit de lucht kwam. Oostenrijk huilt! Wij vertrekken weer, prima timing zeg ik!

Hierdoor hadden we wel wat vertraging opgelopen. Waardoor het in Frankfurt even spannend werd of we de overstap zouden halen, maar gelukkig hadden we allemaal nog wat energie over voor een sprintje en hield de vliegtuigmaatschappij het vliegveld nog even aan de grond! Eenmaal op Schiphol aangekomen waren we blij weer thuis te zijn met koffer en al! Na de nodige kussen en bedankjes zijn we huiswaarts gegaan! Het zit erop! We hebben er alle drie enorm van genoten en zijn blij met de sportieve prestaties van onszelf en dat van onze andere teamleden!

Medaillescore van ons drieën samen:

5 gouden medailles, 6 zilveren medailles en 10 bronzen medailles, met daarbij 9 bondsrecords! Een aantal waar we samen heel trots op mogen zijn!

Totale eindscore:

In totaal zijn we 3e geworden, na SESI (Brazilië) 1e en UISP (Italië) 2e, vlakvoor ASKO (Oostenrijk) het organiserende land. We hebben met elkaar 39 gouden, 41 zilveren en 44 bronzen medailles binnen gehengeld! Daarbij zijn ook nog eens 109 bondsrecords gesneuveld!

Zijn jullie nu heel erg nieuwsgierig geworden naar de overige uitslagen dan kunnen jullie kijken op www.cis-online.net. Hierop is alles te vinden over het gehele toernooi.

Mocht je nu onwijs enthousiast geworden zijn na het lezen van dit verslag, ben je boven de 25 jaar, en lijkt het je leuk om je ook te plaatsen voor het toernooi in 2013 welke gehouden wordt in Rio de Janeiro dan zou ik zeggen neem contact op met de contactpersoon binnen de wedstrijdploeg, Remco van de Bruinhorst.

Mede namens Anita en Sandra

Een vriendelijke zwemgroet,

Karin

De trotse medaille winnaressen!

Karin, Sandra en Anita

Karin, Sandra en Anita

Dit vind je misschien ook leuk...