Leszwemmen (CEZO)

Tafeltje/aanmelden/afmelden

Op de zwemdagen vindt u vooraan in de hal ‘het tafeltje’. Het tafeltje is verantwoordelijk voor de administratieve zaken. Ook kunt u hier aangeven dat u graag iemand wilt spreken over  uw kind. Aangeven dat uw kind de keer daarna niet komt zwemmen kan ook hier. Weet u pas later dat uw/zoon/dochter afwezig is, dan hoeft u niet af te melden. Lessen inhalen is niet mogelijk, omdat alle lessen maar één keer per week plaatsvinden. Is de afmelding voor meerdere keren, mail dan naar cezo@apeldoornsewatervrienden.nl.

Uurleider

Ieder zwemuur heeft een uurleider. De uurleider is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. Heeft u vragen of opmerkingen? U kunt bij hem/haar terecht. Maak een afspraak bij het tafeltje.

Vorderingen

Wij werken met een registratiesysteem om de vorderingen van zoon/dochter goed te kunnen volgen. Deze lijsten worden wekelijks ingevuld en bijgehouden. Uiteraard kunt u deze lijsten inzien. Het kijkkwartiertje is een geschikt moment. Op een ander tijdstip zijn er natuurlijk ook mogelijkheden. Maak daarvoor even een afspraak met de uurleider, dan kan hij/zij met u de vorderingen bespreken.

Omkleden

Vijf tot tien minuten voor aanvang van de les mogen de kleedruimtes betreden worden. We hebben kleedkamers waar ouders welkom zijn, maar er zijn ook kleedruimtes waar alleen zwemmers zich mogen omkleden.

De kleedhokjes mogen gebruikt worden, maar de kleding mag daar niet blijven hangen.

Douchen

Zowel voor als na de zwemles gaan alle kinderen onder de douche. Onze ‘douchemoeders’ helpen hierbij. Ouders wordt gevraagd voor de deur te blijven wachten.

Kijkkwartiertje

Iedere laatste les van de maand mag iedereen het laatste kwartier van de les komen kijken. Op deze momenten kunt u ook rechtstreeks uw vragen aan de uurleider stellen. Mocht het kijkkwartiertje niet door kunnen gaan, dan wordt er geen vervangende datum gezocht. Drie weken later is er immers alweer een volgende mogelijkheid.

De kinderen van groepjes 1 tot en met 3 en de “kantjes” zwemmen tijdens het kijkkwartier met kleding. Voor een overzicht van eisen zie hieronder.

Lesprogramma’s

Wij werken met vastgestelde lesprogramma’s in verschillende niveaugroepen. Deze zijn per 1 januari 2018 veranderd en wij hebben besloten om per direct (dus per 1 januari) mee te gaan in het vernieuwde eisenpakket. In het kort de visie van de Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen NPZ/NRZ):

 • Zwemdiploma A: je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties.
 • Zwemdiploma B: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • Zwemdiploma C: je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Deze drie diploma’s worden als een geheel pakket gezien. Je voldoet pas aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het volledige Zwem-ABC op zak hebt.

U kunt het precieze lesprogramma opvragen bij de CEZO.  Bij de eerste zwemles krijgen kinderen de stickerkaart en de eerste sticker. Bij de overgang naar een volgend groepje komt er een sticker bij. Kinderen worden op individuele basis doorgeplaatst. De uurleider bekijkt iedere week de mogelijkheden.

 

Eerste les – octopus

 

Groepje 1 – schildpad

  • Watervrij
  • Vrij drijven op buik en rug
  • Kijkkwartier: shirt met korte mouwen

Groepje 2 – eend

  • Enkelvoudige rugslag zonder drijfmiddelen
  • Schoolslag benen met hoofd boven water
  • Kijkkwartier: shirt met lange mouwen

 

Groepje 3 – zeehond

 • Volledige schoolslag zonder drijfmiddelen
 • Kijkkwartier: shirt met lange mouwen en een korte broek met rits

Kantjes/A-groep – kikker

 • Vanuit het instructiebad gaan de kinderen naar het wedstrijdbad. Daar oefenen ze in de baan langs de kant de afstanden en vaardigheden zoals kopsprong en watertrappen. Zodra ze deze zaken in voldoende mate beheersen worden ze geplaatst in de A-groep.
 • Kijkkwartier: shirt met lange mouwen en een lange broek (tot over de enkels) met rits. De lesgever geeft aan wanneer ook de schoenen worden aangetrokken. Gebruik het liefst schoen die uw zoon/dochter ook buiten aan heeft. Surfschoentjes zijn niet toegestaan.

N.B. In alle groepen wordt aandacht besteed aan drijven, borstcrawl, rugcrawl en onder water zwemmen.

Klik hier voor de kledingeisen

Diplomazwemmen

Drie keer per jaar (november, maart, juni/juli) vindt het diplomazwemmen plaats. Uiterlijk twee weken voor de afzwemdatum worden de afzwembriefjes meegegeven. Vijf weken voor het afzwemmen wordt er gestart met aftesten.

Tijdens het diplomazwemmen zijn er GEEN reguliere zwemlessen.

De exacte diploma-eisen van de verschillende diploma’s vindt u op www.npz-nrz.nl.

Vakantie

Gedurende het hele jaar zijn er zwemlessen, ook tijdens de schoolvakanties. Er zijn geen zwemlessen tijdens de zomervakantie en op nationale feestdagen.

Vragen?

Voor vragen kunt u natuurlijk altijd terecht bij de voorzitter van de commissie of bij de uurleider.